Een teamcoaching begint altijd met het verkennen van de vraag van het team. In deze case een team met de volgende wensen:
Wij willen elkaar beter leren kennen. We willen elkaar beter begrijpen. Hoe werken onze drijfveren (samen), en hoe kunnen we deze combineren zodat er synergie ontstaat? We willen vanuit een plan/structuur werken; hoe zorgen we ervoor dat we ons niet te veel laten leiden door de waan van de dag? We willen toewerken naar een statement: dit is waar we voor staan en dit is waar we voor gaan… en zo gaan we het doen!
De methodiek Management Drives, waar ik geregeld en graag mee werk, leent zich uitstekend voor bovenstaande vraag. Het zoomt in op drijfveren, op zowel individueel als teamniveau. En geeft antwoord op vragen als: waarom doe ik wat ik doe? Waarom doet mijn collega wat hij doet? Wat gebeurt er met onze drijfveren in samenwerking? Waarin vullen we elkaar aan (verschil): welke drijfveren heeft de ander wel die ik niet heb? Wat betekent dat voor de samenwerking? En ook: Kan de ander zich aan mijn gedrag storen: waarop heeft de ander een verwerping? Is dat één van mijn drijfveren? Wat betekent dat?
Belangrijk is om het gesprek hierover met elkaar aan te gaan. En dan niet te spreken in termen van rood, blauw of geel.. maar in termen van concreet gedrag. Zoals: “Ik zie dat jij je kunt irriteren als ik te complex aan het denken en overmatig aan het theoretiseren ben (de valkuil van de gele drijfveer). Tegelijkertijd kan de kwaliteit die hieronder ligt (namelijk zaken willen analyseren, begrijpen en in een breder perspectief kunnen plaatsen) zomaar heel goed van pas komen in het team. Dat was in ieder geval in dit team wel aan de orde.
Het met elkaar in gesprek zijn over ieders drijfveren, levert op dat er onderling begrip ontstaat. En waardering voor ieders bijdrage. Het levert ook op dat je precies weet wat jou energie geeft en wat energie ontneemt. En wat een ieder nodig heeft om het optimale uit de samenwerking te halen.
Ook op teamniveau kun je naar drijfveren kijken. In wezen alle individuele drijfverenprofielen bij elkaar in een gezamenlijk groepsprofiel. Het team in deze case bleek oranje-groen-blauw gedreven. Wat zegt dit nu? Dit team kenmerkt zich door de drive om gezamenlijk resultaten te
behalen, met aandacht voor de structuur en uitvoering. Gericht op (gezamenlijke) vooruitgang, kansen en succes. Met als valkuil dat zij zo gericht zijn op vooruitgang, kansen en succes dat de waan van de dag gaat regeren.. en zij vooral dienend zijn aan alles wat de omgeving van hen vraagt. Precies wat er in de praktijk gebeurde!
Bovenstaande is prima zolang je als team weet waar je voor staat (paars) en waar je voor gaat (geel). Echter daar ging van nature voor dit team het minste aandacht naar toe..
Hoogste tijd dus om samen aandacht te besteden aan (wat ik noem) het fundament van het team. Aandacht voor teamwaarden en antwoord krijgen op vragen als ‘Wat bindt ons?’ en ‘Wat maakt ons uniek?’. Van hieruit tijd maken voor de teamvisie: Waar willen jullie voor gaan? En hoe ziet dat er concreet uit? Wat betekent dit voor jullie? We hebben samen gepuzzeld wat dit team het beste zou kunnen helpen. Evaluatiemomenten inbouwen bijvoorbeeld, bleek voor dit team heel goed te werken. Net zoals een structuur die helpt om focus aan te brengen: wat doen we wel en wat doen we niet? Keuzes maken en hier ook daadwerkelijk naar handelen.
Zomaar een beschrijving van een traject met een team dat ik heb mogen begeleiden. Het past helemaal bij waar ik voor sta en ga, namelijk: leerervaringen creëren, zowel voor mezelf als voor anderen. Mijn ervaring is dat Management Drives heel goed kan passen om zowel teams als individuen meer bewust te maken van hun (groei)potentieel. En samen te kijken wat er nodig is om stappen verder en vooruit te maken.
Spreekt jou dit ook aan? Of heb je ander soort vraag, voor jezelf of je team? Ik denk graag mee dus bel of mail me vooral:
simone@mooncoaching.nl
06-53909764